Org nr. 932 809 664

SABAIDEE-NORWAY: REISEREFERAT I FRA RUNDREISEN VÅR I ISAAN-OMRÅDET

For å kunne lese dette innholdet du være “registrert betalende medlem” i foreningen Sabaidee-Norway.

Når du er blitt medlem så får du et brukernavn av oss. Klikk på menyvalget “logg inn” i menyen over.

I utgangspunktet så må du selv opprette et passord (hvis du ikke har et i fra før). Det gjør du ved å klikke på “Glemt passordet ditt?” i innloggingsboksen.

Da har Sigurd og Dag vært på en omfangsrik og innholdsrik tur til Isaan-området for å besøke nordmenn ute i distriktene, rettere sagt Isaan eller risåkeren som noen også kaller det 🙂 Vi sitter så absolutt med et godt inntrykk av hele opplevelsen og det gledet oss at vi ble så godt mottatt som vi ble. Vi har fått mange nye bekjentskaper og kontakter og det setter vi veldig pris på. Vi kom i kontakt med rundt 50-55 personer på turen og spørsmålene lot ikke vente på seg.

Første stopp var i Khon Kaen på stedet Good Friends Bar & Restaurant fredag den 2 juni. Der ble vi tilsammen 15 personer. Vi hadde en hyggelig stund rundt bordene og noen av dem stilte spørsmål om skatt, visum etc. De sa at flesteparten allerede hadde mottatt brosjyrer av en annen så det ble ikke så mange vi delte ut på dette stedet. Etter cirka 3 timer forlot vi stedet med en god følelse. Vi ankom Udon Thani noen timer senere og fant et bra hotell for natten.

Neste dag (etter en god frokost på en britisk frokostbar), lørdag den 3 juni var det klart for møte på nordmenns faste møtested i Udon Thani, White Box. Det ble i alt 9 stk tilsammen, inkludert oss. Siden de har sine faste møter på tirsdager så synes vi alikevel at det var fint at det kom noen. Hadde det passet seg slik at vi hadde kunnet komme på tirsdagen så hadde vi lett doblet antallet, men vi hadde et stramt program med møter hver dag så det ble slik som det ble. Vi ble godt mottatt og det gikk et par timer før spørsmålene stilnet. Og selvfølgelig ble det innimellom tid til en vanlig prat om hvordan de hadde det i hverdagen der oppe i Udon Thani. Vi fikk også kontakt med en som vi avtalte kunne være vår kontaktperson der oppe. Etter at vi hadde tatt farvel med de andre møtedeltakerne så hadde vi en hyggelig og positiv prat med ham i etterkant.

Vi ankom That Phanom utpå kvelden da vi tok det litt mer med ro på kjøreturen. Vi ble godt mottatt av Roar Sandberg på Baan Sabaijai utpå lørdagen. Han nevnte for oss at 2 personer desverre måtte melde avbud til møtet dagen etter og at det bare kom en person. Vi fikk vente og se til dagen randt og se om noen fler meldte seg på. På møtet søndag formiddag, også med Roar tilstede, så fikk vi altså et møte med den som hadde anledning til å ta turen innom. De andre hadde som nevnt meldt avbud dagen før til Roar. Vi hadde en hyggelig prat, med spørsmålog svar over en frokost i cirka 2 timer før vi reiste videre litt tidligere enn annonsert. I etterkant så viste det seg at Roar fikk uventet besøk av 3 personer. Heldigvis så tok han seg tid til å ta en prat med dem for oss.

Denne søndagen hadde vi også et møte i Roi Et, som egentlig ikke var satt opp på den opprinnelige ruten, men som ble til underveis ved flere forespørsler fra nordmenn som bor der. Vi ble ialt 10 personer her, og møtet ble avholdt på et sted som heter Madam Aussie. Heldigvis så hadde eieren avkjølte lokaler da det var litt for varmt ute. I løpet av de timene dette varte så fikk vi mange av de samme spørsmålene som vi fikk de andre stedene, som skatt, sykehus, forsikring og så videre. Vi husker spesielt et sentralt spørsmål som vi diskuterte en stund og det var at hvis Thailands-oppholdet i to sammenhengende år overstiger 12 måneder ute av Norge, f.eks. 6 måneder det ene året og 6 måneder det andre året så faller man automatisk ut av Folketrygden. Så det er veldig viktig å holde oversikt over den tiden man oppholder seg utenfor Norge. Dette gjelder jo selvfølgelig for de som oppholder seg både i Thailand og Norge. Også viktig å være oppmerksom på følgende: De som flytter permanent til Thailand mister automatisk medlemskapet og må derfor søke om frivillig medlemskap i NAV Internasjonal. Så hvis du en gang i fremtiden ønsker å flytte permanent til Thailand så må du søke NAV om å få eksportere uføretrygden. Altså viktig å passe på! Videre om skatt som også ble diskutert: Hvis du oppholder i Thailand i over 6 måneder (180 dager) så er du skattepliktig til Thailand i henhold til skatteavtalen mellom Thailand og Norge. I Roi Et så kom en av medlemmene med et forslag om at vi kunne innkvarteres hos ham neste gang vi var på de kantene og det synes vi var hyggelig. Da var det på tide å si farvel og reise videre, men siden det var litt for sent på kvelden så bestemte vi oss for å kjøre et lite stykke og finne en resort for natten. Denne resorten var kanskje litt i enkleste laget, men vi fikk iallefall hvile nok ut til at vi var opplagte for turen videre.

Mandag: Underveis til Surin ble vi litt forsinket på grunn av et kraftig uvær. Når vi kom frem til Morgan 99 Bar & Winery i Surin litt over 12 så ble vi veldig godt mottatt. I alt så ble vi rundt 18-19 personer. Driver av stedet var norsk og holdt en liten innledning før Sigurd fikk ordet. Vi ble sittende i nesten 4 timer før møtet var over og fikk 5 medlemspåmeldinger. I tillegg så fikk vi vist det omtalte Emergency-kortet som vi har klar for produksjon, samt hva vi jobber med på websidene våre. Halvveis ute i møtet så hadde eier rigget til en meget god buffet. Alle ble mette og fornøyde og toppet det hele med kaffe og vafler før siste delen. Vi ordnet oss også med et par kontaktpersoner på dette møtet.

Da var tiden kommet for Buriram hvor vi ankom tidlig på kvelden. Hotellet var greit og vi var uthvilte den påfølgende dagen. Vi fikk oss en god frokost på Jimmy’s Bar i Buriram, hvor møtet også skulle avholdes. Når alle møtedeltakerne (8 stk inkl. oss) hadde kommet og vi hadde blitt litt kjent med hverandre så holdt vi praten gående i et par timer. Vi ble litt bedre kjent med en av dem når møtet var over og snakket sammen i over en time. Han sa seg villig til å bli vår kontaktperson i Buriram.

Khorat var lagt inn i reiseplanene våre, men vi fikk desverre ingen tilbakemeldinger på våre forespørsler her og det ble derfor intet møte der, men vi håper at flere har andledning på neste tur.

Vi har lært mye underveis og møtt mange hyggelige nordmenn på turen, men vi ser i etterkant at vi kjørte en litt for hard linje med både 1 og 2 møter hver dag. På vår neste tur så vil vi holde maksimum et møte hver dag, samt at vi nok gjør lurest i å legge inn en hviledag slik at vi får hentet oss litt inn igjen. Men oppsummert så var det en givende, positiv og hyggelig reise hvor vi fikk informert alle om at vi er der for dem. Alle brosjyrene vi hadde med oss ble også delt ut. Vi gleder oss allerede til neste tur 🙂

Med vennlig hilsen Sigurd og Dag

Bilder fra turen under…